Červen 2016

Muffiny

4. června 2016 v 21:13 | Kyky |  Pečeme
(Chlubím se vyznamenáním)

Po dlouhé době se opět hlásím s novým článkem a hrdě oznamuji, že jsem úspěšně odmaturovala a nyní mě čekají tři a půl měsíce prázdnin, během kterých budu nejen pracovat, ale učit se i péct a vařit. Přijde mi jako ostuda, že umím jen nějakou tu bábovku, slaný štrúdl a kuřecí maso se zeleninou na 5 způsobů, přičemž pouze tři způsoby zahrnují změnu přílohy. :D

A bez nějakých velkých okolků se můžeme vrhnout na můj dnešní výtvor v podobě muffinů s jablečnou náplní. Recept jsem si našla na internetu a krom jedné nepatrné nepřesnosti jsem s ním byla spokojená.

Na asi 12-15 muffinů budeme potřebovat:

• 250g hladké mouky
• 120ml mléka (těch 120ml je podle původního receptu, ale já si tam tak dalších 100ml přidala,
musíte si to ozkoušet sami)
• Špetka soli
• 1 prášek do pečiva
• 1 vejce
• 0,5 pytlíčku vanilkového cukru
• 65g mletého máku
• 60ml oleje
• 140g cukru (já používám klasický třtinový, ale můžete vzít obyč krupici)
• 3 jablka


Jako první si oloupeme jablka a nastrouháme na hrubší straně struhadla. Nastrouhaná jablka necháme v misce. Předehřejme si troubu na 180° a přesuneme se k přípravě těsta.

V misce smícháme mouku, cukr, půlku vanilkového cukru, prášek do pečiva, špetku soli a mák. K promíchané směsi přidáme vajíčko, olej a mléko. Vše důkladně promícháme a případně přidáme trochu vody či mléka, kdybychom měli těsto příliš tuhé.

Do košíčků na muffin dáme trochu těsta (jen tolik, aby nám to pokrylo dno košíčku), přidáme čajovou lžičku jablek a na jablka znovu dáme těsto. Zbytek jablek můžeme dát navrh, jako ozdobu. Nezapomeňte ale, že košíček nesmí být úplně plný.


Muffiny vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat. Po vychladnutí se ještě může dát na muffin šlehačka, kterou já chytře zapomněla koupit.

Přeji dobrou chuť


Kyky